Eveniment

MINAC: Mărturii creștine din Dobrogea antică – Capitel de marmură cu monograma Episcopului Ioan

today05/01/2025 9

Background
share close

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța prezintă un fragment dintr-un capitel de marmură descoperit la Constanța, în condiții necunoscute. Acesta poartă pe fața principală o monogramă cruciformă flancată de două caneluri largi, iar în colțuri decorată cu câte o floare de crin. Monograma este înscrisă într-un cerc dublu și a fost citită Ἰωάννου (Ioannes). Se presupune că ar fi vorba despre Episcopul de Tomis, Ioan, care ar fi trăit aici în prima jumătate a sec. al V-lea p. Chr. Episcopul este menționat în scrierile antice ca fiind unul dintre apărătorii ortodoxiei în timpul marilor controverse nestoriene și monofizite din secolul al V-lea.

Ioannes este un nume creștin de origine semitică și este frecvent întâlnit în inscripțiile din Scythia în sec. IV-VI p. Chr. Capitelul cu simboluri creștine se presupune că ar proveni de la un edificiu ecleziastic, poate chiar de la o biserică închinată Sfântului Ioan, la Tomis fiind identificate, până în prezent, opt lăcașuri de cult creștine. Ipoteza funcționării la Tomis a unei biserici dedicate Sfântului Ioan este confirmată de o stelă funerară datată în sec. IV-V p. Chr., ridicată pentru Maru, fiica lui Ioan (Ἰωάννου), administrator al bisericii Sf. Ioan.

Sfântul Ioan Botezătorul este una dintre cele mai importante figuri în tradiția creștină, având un rol esențial în pregătirea poporului pentru venirea lui Iisus Hristos. Sfântul Ioan Botezătorul este venerat ca un simbol al pocăinței, smereniei și curajului în slujirea lui Dumnezeu, creștinii din toate colțurile lumii cinstindu-l pe 7 Ianuarie.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța: Cu ocazia sărbătorii Sfântului Ioan Botezătorul, colectivul muzeului vă transmite cele mai calde urări de sănătate, bucurie și împliniri! Fie ca această zi specială să vă aducă lumină în suflet, armonie și momente pline de recunoștință alături de cei dragi. La mulți ani tuturor sărbătoriților!

Bibliografie:

Barnea, I., Christian Art in Romania, vol. 1: 3rd-6th Centuries, București 1979, pp. 182-183, pl. 73.

Covacef, Z., Inele sigilare, Pontica 35-36, 2002-2003 pp. 323-327.

IGLR 14 – Inscripţiile greceşti şi latine din secolele IV–XIII descoperite în România, E. Popescu (ed.), București, 1976.

Zeiller, J., Les origines chrétiennes dans les provinces danubiennes de l`Empire romain, Paris, 1918, pp. 172—173.

Curator: Radu Petcu – Cercetător științific

Written by: navodarionline

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *